Hand- en polstherapie
Hand en polstherapie binnen FysioKlein
Uw handen en polsen zijn belangrijk voor het uitvoeren van werk, bij het sporten en andere alledaagse handelingen. Aandoeningen als peesontstekingen, artrose van de pols of duimbasis of zelfs traumatisch letsel kunnen u hierin enorm belemmeren. De hand en pols is een complex systeem met spieren, pezen en bandjes die beweging mogelijk maakt. De aansturing vind plaats via diverse zenuwen. Uw handen kunnen op die manier eindeloos bewegen en functies uitvoeren. Door een ongeluk, overbelasting of slijtage kunnen er klachten ontstaan die u behoorlijk belemmeren bij de uitvoering van uw werk, sport of hobby. Een goede hand- en polstherapie behandeling kan uw klachten wegnemen of verminderen.
Wat doet een hand- en polstherapeut?
Een hand-polstherapeut is een gespecialiseerde fysiotherapeut, die zich heeft toegelegd op de behandeling van functiestoornissen van spieren, pezen, banden, botten, gewrichten en zenuwen van de hand, pols en arm.
Hierbij is kennis van specifieke aandoeningen, wondgenezing en een uitgebreide anatomische kennis van de hand en pols vereist. Daarnaast heeft de hand- en polstherapeut kennis van de hand- en pols chirurgische
operatietechnieken en herkent hij de mogelijke complicaties.
Braces en spalken
Een brace of een spalk kan deel uitmaken van de behandeling. Onze hand- en polstherapeut heeft de materialen en mogelijkheden om spalken op maat te maken. Na een operatieve ingreep is dit vaak nodig om het geopereerde gebied de rust te geven die nodig is voor het herstel van weefsels. In andere gevallen kan een spalk zinvol zijn om overbelaste gewrichten of pezen tijdelijk te ontzien en gelegenheid te geven om te
herstellen.
Vergoeding hand- en polstherapie
Hand- en polstherapie valt onder de vergoeding voor fysiotherapie. Het is afhankelijk van uw aanvullende verzekering en de soort aandoening aan uw hand of pols of de therapie door de zorgverzekeraar vergoed wordt. De spalken worden meestal niet vergoed door de zorgverzekeraar. Een afspraak bij de hand- en polstherapeut kunt u zonder verwijzing van de huisarts maken.

Instabiele pols
Een instabiele pols ontstaat door letsel of gewrichtsproblemen, wat leidt tot pijn, zwakte en beperkte beweging. Dit kan het gevolg zijn van trauma, verstuikingen of aandoeningen zoals het pisiform-hamulus syndroom.

PIP- en DIP-problematiek
PIP- en DIP-gewrichtsproblemen treffen de vingerkootjes en leiden tot pijn, stijfheid en beperkte beweging.
Degeneratieve aandoeningen, artritis en letsels kunnen deze problemen veroorzaken.

Duimspalken (duimbasis instabiliteit, CMC I artrose)
Duimspalken worden gebruikt bij duimbasis instabiliteit en CMC I artrose. Ze bieden ondersteuning,
verminderen pijn en bevorderen stabiliteit door de duim in een comfortabele positie te houden.

Malletvingers
Malletvingers ontstaan door letsel aan de vingerextensoren. Dit resulteert in het onvermogen om de vinger
volledig te strekken, wat vaak gepaard gaat met pijn en zwelling aan het uiteinde van de vinger.

Quervain
Quervain's tenosynovitis is een ontsteking van de pezen in de duim en pols. Dit veroorzaakt pijn, zwelling en
moeite met het bewegen van de duim, vooral bij het grijpen en draaien.

Triggervingers
Triggervingers veroorzaken vastzittende vingerbuigingen en klikkende sensaties tijdens beweging. Dit wordt
vaak veroorzaakt door ontsteking van de peesomhulling, waardoor de vinger vast kan komen te zitten in een
gebogen positie.